HTML

PC Biztonság

Szélessávú interneteléréssel, állandó online kapcsolattal kénytelen vagy megvédeni a géped. És ez egyszerűbb, mint gondolnád. Pár óra ráfordítással profi módon megvédheted a windowsodat, és még azt is érteni fogod, hogy mit, hogyan és miért csináltál. Szerintem megéri.

Linkblog

Archívum

Mick Jagger a 7 rétegű OSI modellről - 1. rész

2007.04.10. 22:23 szekelya

Igéretemhez híven íme az első interjú egy világhírű szakértővel. A hálózati kommunikáció elméletéről Mick Jaggert kérdezem.

Szekelya: Hello Mick. Elmesélhetnéd nekünk a 7 rétegű OSI modell alapjait.

Mick Jagger
: Minek? Baromira nem érdekel.

Sz.A.: OK, akkor megkérdezek mást.


M.J.: Várj. Nem azt mondtam, hogy hülye vagyok hozzá, csak azt, hogy nem érdekel, illetve az olvasóidat is csak felületesen kell, hogy érdekelje, pont annyira, hogy a később előkerülő protokoll-neveket (Pl. TCP, IP, stb.)  tudják hova tenni. Kicsit később azt is elmondom, hogy erre az egészre miért van szükség.

Sz.A.: Akkor nem magyarázod végig az összes réteget?


M.J.: Most az fölösleges. Akit annyira érdekel, az elolvassa mondjuk a wikipedián de most elég annyi, amennyit Keith-nek (Keith Richards, a Stones gitárosa - A szerk.) múltkor a Sympathy for the devil előtt Rióban is elmeséltem.

1977-ben egy International Organization for Standardization (ISO) nevű szervezet felállított egy modellt a hálózati kommunikációról. A különböző funkciókat egymásra épülő rétegekként képzelték el. Minket egy jó personal firewall beállításához a 3. vagyis hálózati, illetve a 4. vagyis átviteli réteg érdekel.

Biztos hallottad már az "IP" nevet, és az "IP cím" kifejezést. Ezek a hálózati rétegbe tartozó kifejezések. A 3. réteg (Layer3, network layer, ilyesmi neveken szokták hívni) arra való, hogy ha elolvasnád az index.hu híreit, vagy levelet küldenél, akkor a géped, mint feladó, illetve az index szervere, vagy a levelezőszerver azonosítható legyen egy egyedi címen. Sőt, az is a 3. réteg dolga, hogy a hálózaton irányítsa az adatokat.

Tisztára mint a telefonálás, nem? Ha telefonálni akarsz, kell hogy legyen telefonszámod, annak is kell, hogy legyen száma, akit hívsz, és kell egy vagy több telefonközpont, ami tudja, hogy mit csináljon a hívásoddal.

Sz.A.: Azt akarod mondani, hogy az IP cím arra való, mint a telefonszám, és vannak ilyen internetes telefonközpontok is?

M.J.: Aha. Na ezeket az internetes telefonközpontokat, ahogy te mondod ;) hívják routernek. Tuti, hogy hallottad már a kifejezést.

Sz.A.: Köszi. És hogy jön ide a 4. réteg?

M.J.: Figyi. A telefonálásnál, ha megröccen egy kicsit a hangod, az nem baj, ugye? Attól még Mókusbárány megérti, hogy mit akarsz tőle. Mindig ugyanazt, mondanod se kell.

A hálózaton annyira nem OK, ha valami röccen, vagy kimarad. Az sem, hogy mit forgalmazol. A 4. réteg (Layer4, transport layer) főképp arra való, hogy kijavítsa, ha sérül vagy elvész az adat. Na jó, nem javítja ki, de újra elküldeti a sérült/hiányzó részt. Ezenkívül segít megkülönböztetni különböző adattípusokat, mint pl. a web böngészés, vagy levelezés.

Ilyen 4., azaz átviteli rétegbe tartozó protokoll pl. a TCP. Ezt is nyilván hallottad már.

Sz.A.: Kezdem únni. Hova fogunk kilyukadni?

M.J.
: Én is, lassan hagyjuk abba. Igazából befejezném, oda fogunk kilyukadni, hogy ha bemutatod majd a windowsra telepíthető személyi tűzfalak beállításait, ott minden internetes alkalmazásodhoz egy szabályt fogsz megadni, ami megmondja, hogy azok hogyan viselkedhetnek a 3. és 4. rétegen. Vagyis leegyszerűsítve milyen IP címről fogahatnak ill milyen IP címre küldhetnek adatokat, mindezt milyen TCP paraméterek esetén.

Sz.A.: Köszi szépen Mick. Ez egyelőre lehet, hogy zavaros, de amint hozzányúlunk egy tűzfalhoz, biztos világos lesz. Addig ülepedjen. Keith hogy fogadta ezt?

M.J.
: Így.



Sorozatunk következő részében valami kevésbé elméleti témát pedzegetünk, jöhet tipp, hogy mi legyen. Aztán egy újabb meglepetésvendég....

Szólj hozzá!

Címkék: internet modell ip 7 rétegű osi tcp

A bejegyzés trackback címe:

https://pcbiztonsag.blog.hu/api/trackback/id/tr4157075

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása